16 April 2009

Maksud tersirat lagu "Umbrella" nyanyian Rihanna

Ekoran daripada rasa keperhatinan sahabat saya yang juga merupakan blogger,Miza menyiasat erti sebenar lagu-lagu Barat,saya tergerak untuk membantu usaha beliau.Ternyata,memang banyak maksud tersirat dalam lagu-lagu mereka dan kebanyakannya lebih kepada pemujaan syaitan selain daripada dakyah kristian mereka of course!

Jadi tidak hairanlah remaja kini terlalu leka dan asyik dengan MP3 player mereka,mendengar lagu-lagu barat yang belum tentu tahu apa maksudnya dan sambil mengangguk-anggukkan kepala tanda enjoy.Lirik-lirik lagu mereka juga sudah menjadi hafalan (kalau suruh hafal al-Quran,liat pula!).





Ingin tahu apa maksud sebenar lagu "Umbrella"?Yang hangat dinyanyikan oleh penyanyi 'seksi' Rihanna?Ya,penyanyi yang kononnya konsert beliau dinanti-nanti oleh anak muda di KL nanti.Klik sini.Fuh,nasib baik saya tak suka lagu-lagunya.

Saya ingin memetik beberapa ayat-ayat Quran yang bermaksud..

"Sesungguhnya mereka telah lakukan fitnah semenjak dahulu lagi dan mereka merancangkan terhadapmu (wahai Muhammad) berbagai tipu daya, sehingga datanglah kebenaran, dan nyatalah (kemenangan) agama Allah (Islam), sedang mereka tidak suka kepadanya."(Surah At-Taubah:48)


"Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu taat akan sesuatu puak dari orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberikan Kitab itu nescaya mereka akan mengembalikan kamu menjadi orang-orang kafir sesudah kamu beriman."(Surah A-li 'Imraan:100)

Ini baru dikupas tentang sebuah lagu.Belum lagi lagu-lagu yang lain.Pasti lebih banyak dan mungkin juga lagu-lagu tersebut ada terselit dalam folder muzik saya dan anda!Janganlah kita menjadi mangsa penipuan mereka.

Berhati-hati.

5 comments:

cLoVer4miza said...

Sbnrnye xdinyatakan apakah sbnrnye kedasyatan 'umbrella' yg menjadi simbol kpd sesuatu..

Namun tepat skali, pemujaan syaitan!

Tp pd pendapat sy sbnrnya dakyah kristian kurang tepat.. Sukar untuk explain..

Musuh kita cuma 1.. Agama lain selain Islam cuma mengaburkan mata kita siapakah musuh utama.. Fikirkan lah..

♥AidaNadia♥ said...

Maksud akak,
lagu2 barat ni banyak berunsur pemujaan syaitan dan dakyah kristian..

tp lagu umbrella ni lebih kpd pemujaan syaitan...tu mksd akk syg...:)

however,lagu ni mmbuka mata kita semua agar lebih berhati2.

najihahfaizah said...

alamak takutnye..
sy tak bp minat sangat rihanna ni..
tapi minat hoobsastank..the reason..
and band barat yg lain..
macih sbb sedarkan sy..
kene siasat yer kalau nak minat2 nih...
nauzubillah~

AidaNadia said...

sama2lah kita muhasabah diri dan berhati-hati eh..looks like we all have to re-check what's inside our music folder...:(

Anonymous said...

alamak.........xde explanation dalam bahasa ke? x berape nak paham la

Post a Comment

Korang ada apa-apa nak komen?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...