13 June 2011

Masquerade Mask

Salam alayk.




Now,ada orang tanya aku kenapa aku minat sangat dengan masquerade mask ni?Ada partay-partay ke apa?Sampai header blog pun ada topeng-topeng ni kan?Haha.So far,aku ada 3 dalam koleksi aku..(tak banyak lagi..minat baru la katakan..)

Kalau korang nak tahu,asal-usul masquerade mask ni bermula sejak kurun ke-15 lagi.Bilamana,kalau ada festival atau perkahwinan,kostum beserta topeng-topeng unik ni akan dipakai.Pada kurun ke-16 secara rasminya,topeng masquerade ni dirasmikan sebagai "public festival costume di Italy (negara yang aku suka!).Lepas tu,bendalah ni makin popular seantero dunia..


Secara peribadinya,aku suka topeng ni sebab...

IT'S VERY ARTISTIC!


Cuba korang perhatikan setiap inci detail kat topeng tu...ada manik-manik...glitter-glitter...renda-renda....bulu-bulu...lawa tau!Lebih-lebih lagi kalau buat sendiri!Wow~ Aku ada juga nawaitu nak try buat sendiri,tapi..benda ni memerlukan tahap kesabaran yang amat tinggi ya puan-puan.

Nak kena campur kertas,gam kanji,nak kena kering kan....tambah-tambah lagi nak bentukkan ikut muka.Adehmak..Takpe,siapa-siapa yang mempunyai ketekunan tu,aku sokong korang...Jom try buat! :D


Ha,cer tengok detail mask ni.=O Siap ada bulu-bulu lagi..




hitam itu kan menawan






Ha...kalau macam dua gambar kat bawah ni,dah macam melampau sangat la kot.Aku takdela berkenan kalau dah macam ni.Over pulak.Tapi i still adore those details.:)






2 comments:

Anis said...

Nak tanye , kalau saye nak sewa mask tu boleh x ? Saya ade dinner tapi tak tau nak carik kat mane :(

Anonymous said...

ade nak jual mask ni ke?

Post a Comment

Korang ada apa-apa nak komen?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...